Slim besparen

Waarom kiezen voor een laadpaal?

lader laadpaal wagen solar engineering

In een tijd waarin elektrisch rijden steeds populairder wordt en het aantal laadstations beperkt is, is het installeren van een laadpaal thuis of op het werk een slimme keuze. Hier zijn enkele redenen waarom een eigen laadpaal een aantrekkelijke investering is voor zowel particulieren als bedrijven.

Financiële voordelen

Met een eigen laadpaal kun je aanzienlijk besparen op de kosten van elektrisch rijden. Publieke laadstations rekenen vaak hogere tarieven dan wanneer je thuis of op kantoor oplaadt. Daarnaast kun je, in combinatie met zonnepanelen, zelfs profiteren van volledig gratis energie. Door je elektrische voertuig op te laden met je eigen opgewekte zonne-energie, verlaag je je totale energiekosten nog verder.

Duurzaamheid

Een laadpaal thuis of op het werk draagt bij aan een groenere toekomst. Je hebt volledige controle over de herkomst van de energie die je gebruikt, vooral als je zonnepanelen hebt. Hierdoor kun je je CO2-voetafdruk aanzienlijk verminderen. Voor bedrijven kan een laadpaal tevens bijdragen aan een duurzaam imago en het aantrekkelijker maken voor klanten en werknemers die elektrisch rijden.

Gemak en flexibiliteit

Het grootste voordeel van een eigen laadpaal is natuurlijk het gemak. Je hoeft niet langer op zoek naar een vrij publiek laadstation en bent niet afhankelijk van de vaak beperkte laadcapaciteit in je omgeving. Thuis opladen betekent dat je altijd begint met een volle batterij, zonder wachttijden. Bovendien kun je met slimme laadpalen instellen wanneer je voertuig wordt opgeladen, bijvoorbeeld tijdens de daluren wanneer de elektriciteitskosten lager zijn.

Toekomstbestendig

Het aantal elektrische voertuigen blijft snel groeien en de vraag naar laadfaciliteiten neemt toe. Door nu al te investeren in een laadpaal, maak je je woning of bedrijf klaar voor de toekomst. Een eigen laadpaal verhoogt bovendien de waarde van je vastgoed en maakt je klaar voor verdere elektrificatie, zoals het uitbreiden van je vloot met elektrische voertuigen of het koppelen van je laadpaal aan andere energiebesparende technologieën zoals een thuisbatterij.

AC en DC laadpalen: Wat is het verschil?

Bij het kiezen van een laadpaal is het belangrijk om te weten dat er twee soorten laadpalen zijn: AC (wisselstroom) en DC (gelijkstroom). Beide typen hebben hun eigen voordelen en toepassingen, afhankelijk van de oplaadsituatie en het type voertuig.

  • AC laadpalen

AC laadpalen zijn de meest voorkomende oplaadpunten voor thuisgebruik en publieke laadstations. Ze leveren wisselstroom aan de auto, die door de ingebouwde omvormer in het voertuig wordt omgezet naar gelijkstroom om de batterij op te laden. Dit type laadpaal heeft over het algemeen een lager vermogen (meestal tussen 3,7 kW en 22 kW), wat betekent dat het opladen langer duurt, maar het is ideaal voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld ’s nachts thuis of tijdens langere parkeerperiodes op het werk.

  • DC laadpalen

DC laadpalen, ook wel snelladers genoemd, leveren direct gelijkstroom aan de batterij, waardoor het laadproces aanzienlijk sneller verloopt. Deze laadpalen zijn doorgaans te vinden bij snellaadstations langs snelwegen en kunnen vermogens leveren van 50 kW tot zelfs 350 kW. Hierdoor kan een elektrische auto in een korte tijd worden opgeladen, wat ideaal is voor lange reizen of wanneer je snel weer op pad wilt. Hoewel DC laadpalen een hogere investering vereisen, bieden ze ultiem gebruiksgemak en snelheid.

Door een goede afweging te maken tussen de kosten, laadduur en locatie, kun je de juiste keuze maken tussen AC en DC laadpalen. Of je nu kiest voor een handige AC laadpaal thuis of een krachtige DC laadpaal op het werk, Solar Engineering helpt je bij het vinden van de oplossing die het beste past bij jouw specifieke situatie en behoeften.

Waarom kiezen voor Solar Engineering?

Solar Engineering biedt meer dan alleen de installatie van laadpalen. Met meer dan 25 jaar ervaring in duurzame energieoplossingen, zorgen wij voor een naadloze integratie van laadpalen met je bestaande energie-infrastructuur. Onze experts begeleiden je van advies tot installatie en nazorg, zodat je laadpaal optimaal presteert. Kies voor een partner die duurzaamheid en klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft staan.

TIP: Bekijk onze reviews op Google!

Heb je vragen of wil je weten welke laadpaal het beste bij jouw situatie past? Neem contact op met Solar Engineering en ontdek de mogelijkheden voor een duurzame toekomst!

Neem vandaag nog telefonisch contact met ons op of vraag uw gratis simulatie aan via ons contactformulier.

info@solar-engineering.be

+32 (0) 467 099 099

Misschien vind je deze topics ook interessant

Mijlpaal

Onze 100ste 5-sterren review: Een mijlpaal voor Solar Engineering

Wetgeving

Verplichtingen voor laadpunten bij parkings

Slim besparen

Waarom kiezen voor een batterijsysteem?

Slim besparen

Waarom kiezen voor een laadpaal?

Doe de energie-analyse

Benieuwd hoeveel je kan besparen op je energiekost?

Onze gratis simulatie geeft je een helder beeld van de mogelijke besparingen en voordelen voor jouw specifieke situatie. Of je nu overweegt om zonnepanelen te installeren, een warmtepomp te plaatsen of gewoon nieuwsgierig bent naar de impact van duurzame energie op je energierekening, onze simulatie biedt inzicht en helderheid.  In slechts een paar klikken kun je de eerste stap zetten naar kosteneffectieve energie voor je huis of bedrijf. 

Onze energie-expert contacteert je binnen 48 uur en bezorgt je een vrijblijvende offerte.